Příběh spoluzakladatele značky.

2016 Jmenuji se Marek Klimeš. Jsem obchodním ředitelem společnosti WeFood Nutrition s.r.o. Naše společnost se začala zabývat možnostmi správného stravování před třemi lety. Byla to taková má původní myšlenka, jak se mohu zdravě stravovat na služebních cestách a v práci. Prvotním impulzem byl pro mě v roce 2011 úraz krční páteře, kdy jsem „obdržel“ implantát krční ploténky a k tomu se přidaly artrózy kolen. Po mých operacích jsem byl téměř nepohyblivý, ale jako správný muž jsem se nehodlal vzdát dobrého jídla, a tak jsem se začal správně „kulatit“. V té době jsem se při své výšce 190 cm dopracoval k hezké hmotnosti 130 kg. Mezi mé oblíbené pochutiny v té době patřila čokoláda, dezerty a mnoho dalších dobrot. Občas nějaká cigareta a nechyběl ani alkohol. Vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol s náběhem na diabetes II. typu, bolesti kloubů, celkové jaterní testy doslova v katastrofálním stavu. S tím se prostě muselo něco udělat, cítil jsem se naprosto „příšerně“. Nej­dříve jsem upravil stravu, vynechal jsem pečivo, sladkosti, omezil alkohol, přestal kouřit a začal cvičit. Během roku jsem se dostal až na váhu okolo 112 kg a pak se redukce mé váhy doslova zasekla. Ačkoliv jsem omezil i mléčné výrobky a opustil jsem i moji oblíbenou čokoládu, začal jezdit na kole, posilovat, běhat, pod 110 kg se jsem se nemohl dostat.

2012 A tak jsem dal konečně na rady svého syna, který mi doslova otevřel oči. Syn mi připravil jídelníček a začal jsem „žít zdravě“. V roce 2015 jsem se dostal na svoji nejlepší váhu 94 kg, kdy tuto váhu jsem měl naposledy v roce 1991. Cvičím, posiluji, téměř nekonzumuji bílé pečivo. Jím hodně zeleniny a ovoce. Odboural jsem jakékoliv slazené nápoje a džusy. Kávu si dám maximálně 2× denně. Změnil jsem celkový přístup k životu a začal jsem se zajímat o potraviny, které neobsahují pokud možno žádné „syntetické pomocníčky“. Syn mne zasvětil do tajů zdravé výživy a naučil mne „jíst“ potravinové doplňky a proteiny. Přesto však u mne nastal další problém. A to s tolerancí na proteinové doplňky a nápoje, které jsme kupovali. A tak jsem experimentoval s živočišnými proteiny a veganskými rostlinnými proteiny, ale opakovaně mi po delším čase takováto strava způsobovala zažívací potíže, a při přípravě některých nápojů jsem se leckdy na ně opět nemohl ani podívat. Nakonec jsme se synem dohodli, že společně budeme pro sebe a naši rodinu vyrábět vlastní doplňky a proteinové nápoje. Dnes po více jak dvou letech, jsem od svého počátku změny stravování urazil cestu pěti let a zhubl víc jak 30 kg a ačkoliv mám po úraze a operaci páteře, operaci kolen, hraji tenis, plavu, jezdím na kole, běhám se psem a mám krevní tlak průměrně 120/80 a cítím se jako bych byl o 20 let mladší. Jedinou uchopitelnou nevýhodou mého počínání tak asi bylo, že v posledních 5-ti letech jsem musel častěji obměňovat šatník, neboť jsem ze všeho tak trochu „vypadával“.

2016 Ačkoliv povoláním ekonom, snažím se působit na své kamarády, přátele a známé, že nikdy není pozdě začít se změnou stravovacích návyků. Snažím se jim osvětlit, že jídlo, které jíme, může pro nás být lékem nebo jedem a záleží pouze na nás. Našim cílem bylo udělat jídlo pro sebe a nechtěli jsme, aby obsahovalo nějaké látky, které by tam být neměly, proto jsme jako stavební kámen vybrali nativní mléčný protein, který běžně na českém trhu není k dostání. Nechci se rozepisovat o všech hormonech, sladidlech, antibiotikách a dalších látkách, které se bohužel leckdy nacházejí v potravinách a potravinových doplňcích. Sójový protein (i bez GMO úpravy), ať už se kdokoliv snaží tyto okolnosti zlehčovat, je velkým zdravotním rizikem (odkaz studie: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/…n-your-diet/). My jsme se rozhodli jít cestou co nejmenšího zdravotního rizika pro Nás, a tedy i pro Vás jako naše případné zákazníky. Tento příběh tady píši právě zejména pro Vás, kteří chtějí něco ve své životosprávě změnit. Než si bezmyšlenkovitě začnete nakupovat různé doplňky stravy, zajímejte se o složení a nutriční hodnoty všech jídelvšech doplňků, protože podceňování takové banality, jako je jídlo se Vám může nevyplatit. Tak jak se budete mít rádi, jak se ke svému tělu budete chovat, tak se bude projevovat.

Ročně sníme v průměru na jednoho obyvatele v ČR 80 kg pšeničné mouky (s lepkem), zatímco žitné mouky jen 10 kg. Ročně sníme 50 kg vepřového, zato hovězího jen 10 kg, ovoce sníme 80 kg, brambor 66 kg a zeleniny okolo 80 kg. Ročně zkonzumujeme průměrně 25 kg tuků a olejů, 240 litrů mléka včetně mléčných výrobků. Obecně se udává, že průměrná spotřeba cukru by na člověka neměla být více než 22 kg nicméně v ČR tato hodnota činí 34 kg na osobu ročně!!! Když k tomuto přidáme chemická hnojiva, postřiky, přidané látky, pak není lepší symbiózy, než nakrmit lid „kvalitními potravinami“, v jejichž důsledku vzniknou různé problémy a tyto pak dále léčit nikoliv vyléčit. Vím, že to hodně zjednodušuji, ale zamyslete se nad těmito čísly. Jak říká Jaroslav Dušek, „je třeba se leknout, běžet do lékárny a vzít si lek.“. Pokud by těch čísel bylo málo, tak Vám jich jen pro zamyšlení přidám ještě pár. V roce 2005 se v ČR spotřebovalo 100 kg průmyslových hnojiv na hektar zemědělské půdy. V takzvaných vyspělých zemích EU to bylo dokonce 200 kg na hektar!!! V roce 2013 to už bylo v ČR 120 kg průmyslových hnojiv na hektar.

Pokud jste dočetli můj příběh až sem, pak jsem rád, že jste to nevzdali. Na závěr bych Vás chtěl vyzvat a poprosit ve vlastním zájmu, zamyslete se nad tím, co jíte, jak žijete, co dělají a jedí Vaše děti, protože zdravé děti jsou nadějí naší země a já se obávám, že na jejich zdraví naprostá většina rodičů rezignovala. Rezignovala ne vědomě, ale protože si všichni myslí, že trocha té „nezdravé“ potraviny neublíží. Zkuste si doma sednout a napište si co jste za týden snědli. Spočítejte si, kolik jste snědli cukrů, tuků a bílkovin, kolik jich snědly Vaše děti. Zeptejte se svých dětí, co jedí ve školních jídelnách. Budete velmi překvapeni, co jste snědli. Zkuste se zamyslet a pokud Vás můj příběh zaujal a chcete vědět víc o naší filozofii a přístupu k jídlu a životnímu stylu tak mi napište na klimes@wefood.eu Nechci Vás přesvědčovat, že jenom naše výrobky jsou pro vás ty pravé, chci Vás ale přesvědčit, ať začnete přemýšlet, jak se stravovat a možná právě proto jsme pro Vás ta správná alternativa.